tisdag 16 februari 2010

Kommunikation

Hur man sprider information, delar tankar och ideér, umgås och interagerar människor emellan. I det finns många varianter och former som fyller den enkla funktionen att skapa kontakt och förmedla olika upplevelser, intryck, upptäckter men även uttrycka åsikter, ge direktiv, svara på och ställa frågor mm.... Listan kan bli oändligt lång men är egentligen en och samma grundläggande princip.
Kommunikation är en nyckelfaktor och en förutsättning för samspel människor emellan. Det svåra ligger i variationen men vilken även är ett absolut nödvändigt element för dynamiken och utvecklingen av kommunikationen som helhet.

Flexibilitet och ordning måste balanseras noga för att upprätthålla en form som går att tyda nåt ur. Alltså när en vill ha sitt budskap eller vad det må vara tillgängligt för en annan, så krävs att kommunikation upprättas. Där kommer nu en uppgift med att tolka budskapet som framförts. Det som framförts är en tolkning av dennes budskap men inte nödvändigtvis lika tolkat av mottagaren. Det som sker är nu en process att kunna hantera informationen tyda den utifrån vad som framförts och dessutom förstå den andres tanke och mening med det.

Då har vi kommit till ett nytt ställningstagande, vikten av kommunikationen. Hur viktigt är det att budskapet blir lika tydligt för alla parter och vem som ser vikten i att förstå eller förstås. Att anta utan bekräftelse att budskapen tolkats så som det uttrycktes, kan bli ett missförstånd, lika så kan det avfärdas av mottagaren, för den varit bristfällig eller blivit feltolkad. I en frågeställning behöver man lägga vikt i att frågan är införstådd å ena parten och att svaret blir rätt tolkat å andra parten.
Ignoreras dessa grundprinciper så blir tolkningen öppen och svaret eller frågan en ansvarsbefriad och korrekt tolkning oavsett utfall.

Så kommunikationen är avgörande för ett samförstånd, bristande kommunikation kan alltså inte ges relevens eller inverkan på ett informativt plan. Inte heller i beslutsfattanden. I dessa fall resulterar det i om något ett enkelt överlämnande av ingenting.

I vissa sammanhang är meningen att ge just utrymme för tolkning själva avsikten, i vilka det då är den egna tolkningen som efterstävas. För att tydligöra kan jag nämna finkultur så som musik och konst exempelvis som passar till den typen av kommunikationsform.

Politik, Filosofi, Tro och handel är också områden då kommunikationsformer kräver flexibilitet och marginaler för olika tolkning (egen tolkning).

Vikten av budskapet styr kommunikationen viken sedan skapar reaktionen och tolkningen av informationen som delats.
Resultatet och effekten blir det mätbara i kommunikationstekniken och retoriken hos den av parterna som värdesätter kommunikationen och utfallet högst. Vilket gör att denne bär ansvaret för korrekt information i ändamålet kring kommunikationen i sitt sammanhang.

Otydlig information eller tydlig information eller tillräcklig information väljs av syftet och målet med komunikationen. Så som jag har kommit till nu är upptäckten av det viktiga i uppenbara lögner, ja det finns en anledning till det och det fyller en funktion det med, fast det ska ni få klura på llite själva först... Svara med kommentarer till detta inlägg så jag kan se och avgöra om huruvida mitt ordbajseri har tolkats av andra. Och höra vad som finns att kommentera, resonera, uvärdera, och tillägga eller revidera. Och hur pass det kommer att tolkas utifrån erat perspektiv.

Fortsätning följer...

Uttryck era åsikter och gärna feedback eller fakta att få in i den här texten. Fantasi och fakta är lika värdefulla för min skrift. Logiskt och abstrakt tänkade är människans, fördel och (intelligens) därav sitter vi i toppen av näringskedjan, det naturliga urvalet, som vissa påstår. Jag kan nog hållla med i det stora men fler faktorer kan ha spelat roll också.

Om ni inte kan svara eller tycker det är svårt, så skriv vad ni har för tankar kring detta inlägg, och upplys mig gärna om jag skrev otydligt vad ni uppfattat och hur ni själva ser på kommunikation eller vilken typ av kommunikationsform som ni anser vara den bästa.

3 kommentarer:

Yasse sa...

Jag tror jag helt tappat förmågan att kommunicera tydligt och klart. Jag orkar helt enkelt inte förklara saker för folk som inte fattar, eller ännu värre, inte lyssnar. Så jävla vanligt att man suttit och förklarat någonting som är viktigt för än. Suttit och nogrannt valt ut ord för att vara tydlig, ödmjuk, sträng om det behövs, osv..
Sen visar det sig att personen inte alls lyssnat. Nä, så just nu försöker jag låta bli att kommunicera med folk, eller så bara säger jag vad fan som faller mig in vem det än är till. Jag orkar inte hålla på att fjanta runt mer och ta hänsyn till folk jag egentligen inte bryr mig om..
(Ja du ser ju själv, skriver värsta inlägget här, inte helt normalt)
Hoppas saker å ting är ok med dej storebror. Snart kommer jag hem till sthlm. Fått jobb på hemtjänsten :)

Kram

Anonym sa...

Har ägnat påskdagen till att läsa alla dina inlägg med kommentarer. Har brustit ut i hjärtliga skratt åt t.ex. Superman och Svininfluensan, gillar verkligen dina ordvändningar, även om jag studsar vid för många svordomar.
Andra inlägg har fått hjärnvindlingarna att korva sig ytterligare, vad tycker jag egentligen? Behöver tänka till, har en grundmurad åsikt, men så kan man ju alltid se det hela ur ett annat perspektiv och då blev det inte så enkelt plötsligt.
Brott och straff är ett svårt ämne, som jag grubblat mycket över. Jag tror inte på att döda eller förnedra människor som effektiv straffmetod. Jag tror mer på att återställa, återgälda, erkänna och få förlåtelse. Vissa brott är dock så grymma att de väcker enorma avsky-och hämndkänslor. Hur kan vi som humana varelser göra rätt här? Inte lätt men inte heller omöjligt.
Som du ser väcker dina ord tankar. Fortsätt med att skriva. Nu var det ett tag sen senaste inlägget.Du får alltför få kommentarer. Även om de som t.ex Nadias är mycket kloka och eftertänksamma.Skulle önska att fler hittar till din sida. Har du någon info om den på Facebook? Ser fram emot att läsa mer från dig/Ylva

Anonym sa...

har du slutat blogga?
hoppas allt är bra!