onsdag 5 augusti 2009

Ingen domedag bör stressas, vi har tid

Idag ska jag sprida lite lugn hos alla domedagsfruktande. Det har visat sig att jorden inte kommer att gå under på minst 200 år så ni kan va lugna.
Varken influensa, svarta hål eller fler krig kommer att utrota mänskligheten under eran livstid, det är lugnt. Vad som är helt säkert är att alla vi kommer dö men det kommer inte att ske pga nån global katastrof så som vissa försöker måla upp.
Jag förkastar inte själva idén eller tanken att vi kommer att få jorden att gå under så småningom men det är fortfarande långt kvar på den processen. Många plastförpackningar att dumpa i skogen och mycket kol att bränna i atmosfären, det kommer ta minst 200år innan planeten är obeboelig, om inte längre.
Domedagen kommer inte att komma plötsligt som en överraskning, vi skapar den sakta men säkert i lugn och ro lite i taget varje dag. Inte så olikt cancer som sprider sig sakta genom kroppen och suger livet ur den med bestämdhet. Det här med nåt som kan jämföras med en plötslig explosion som utrotar oss alla i ett ögonblick, är snarare en halvmysig fantasi skapad för att vi ska tänka på livet men långt ifrån verkligt. Det har ju redan vid flera tillfällen förekommit och vi är ju kvar än. Varken atombomber, världskrig, influensaepidemier, datakrascher eller svarta hål har utrotat oss än så länge. Det har tagit många liv men inte hela mänskligheten i ett svep, det är en långsam och fortskridande process.
Tänker man på det så har domedagsteorier funnits sen lång tid tillbaka och för att peka på några av dom senaste så har vi 2000teorin, 3de världskriget och big bang maskinen. Som ni vet har ju ingen av dom här varit annat än spännande läsning, riktiga sci fi thrillers och väldigt bra presenterade teorier men som sagt bara mänsklig fantasi. Året är 2009 nu krig rasar över i princip hela världen och cern startade sin partikelaccelerator utan vidare bekymmer och framför allt vi är kvar och kan blogga, porrsurfa och ladda hem nya filmer medans vi fantiserar ihop nya domedagar.
Bara tanken på att vi på riktigt skulle t ex kunna skapa en big bang (skapelseteorin inom modern vetenskap) i ett stort lab i Schweiz när vi inte kan få mat och vatten att räcka till alla är lite att ta i, men visst säger dom det så. Jag minns i allafall att jag satt och väntade på uppstarten, för att kunna ta klocka hur lång tid det skulle ta för det svarta hålet att nå sthlm, jag missade givetvis hela skiten men å andra sidan trodde jag ju inte på det. Dessutom var det ju så att maskinen skulle ta en månad på sig ca innan partiklarna börjar krocka och så hade dom ju redan provstartat några dar innan. Efter det har jag inte hört nåt mer om nå svarta hål och big bang på jorden så jag antar att folk blev besvikna och tröttnade.

Nej vi som lever idag 2009 kan vara helt säkra på att inte behöva flytta till nå kollonier på mars. Inte heller kommer våra kroppar lösas upp i små atomer eller bli en flytande partikelmassa etc pga nåt expriment i en källare. Terrorister och regeringar kommer harva vidare utan att nå sina mål. Alltså allt kommer vara precis som det är just nu. Så oroa er inte för det, se er istället om en gång extra innan ni korsar en landsväg, rök lite mindre, se upp för isfläckar, ha bra skor i vinter och ha med mobilen i skogen ifall ni går vilse.
Men för allt i världen sluta inte drömma och fantisera för den skull, det är det som gör livet intressant och för oss framåt i tiden, ta bara inte allt för allvarligt på skräckisarna det är bara film.

Inga kommentarer: