söndag 2 augusti 2009

Knark knark knark

Varför är droger olagligt?

Det kan man fråga sig! Vissa droger är ju det och andra inte och vissa är både och. Vissa droger är bara droger i vissa sammanhang hur kommer det sig, vem bestämmer det, har det alltid varit så och hur går det till när man väljer ut dom?
När jag skriver droger så menar jag alla substanser som påverkar vår kropp och vårt sinne, (alkohol, nikotin, cannabis, amfetamin, kokain, heroin, morfin, xtc, psykofarmaka, benzo osv osv) utan att göra skillnad.
Jag vill påpeka att jag inte är nån professor eller forskare inom ämnet, inte heller nån förespråkare för narkotika, jag vill bara uppmärksamma en frågeställning gällande KNARK, eller rättare sagt reglerna runt knark. Hur väljer man ut vilka som ska vara tillåtna och vilka som ska vara förbjudna och blir det verkligen bra, hur går resonemanget egentligen.
När staten, samhället, folket, föräldrar eller vem det nu är som sätter upp reglerna för droger och hur dom ska användas fattar besluten, måste dom ju ha nån slags metod för det och ett mål. Varken reglerna eller målen är samma runt om i världen fastän det är nåt vi har gemensamt, hur kan det vara så. Jag har förstått att regler är olika i olika länder, kulturer osv... men har vi verkligen lyckats bäst i Sverige? Vi måste ju i alla fall vara bäst i världen på att göra droger olagliga. Det har tyvärr inte löst nånting, hur mycket man än vill så funkar det inte att förbjuda bort det. Kanske dags att se över metoderna och prova nåt nytt. Droger har funnits i samhället lika länge som samhällen och längre, en del i medicinskt syfte och en del för att roa oss människor men dom allra flesta fyller båda syftena. Gör vi alla droger olagliga inser nog alla att vi har ett allvarligt problem. Sjukhusen skulle operera utan narkos, ingen tablett mot din migrän och våra gamla skulle lida i ålderdomshemmen. Så vissa droger behöver vi helt uppenbart, inte bara i medicinskt syfte heller, du känner säkert att du "behöver" en afterwork ibland för att "varva ner".Nångång i veckan eller 2.
Om vi för en stund föreställer oss att vi sitter i en position där vi ska besluta om vilka droger vi ska ha och varför och går igenom vår checklista, hur skulle den se ut? Eller ska vi besluta på måfå? Jag gör en checklista så vi får lite att gå på. Ni får gärna lägga till ta bort eller göra hur ni vill på eran checklista eller så kan ni ju höfta om ni vill det. Jag tycker det blir metodiskt, pedagogiskt och bra med en checklista dessutom vill jag ju inte gärna missa eller glömma nåt viktigt.

Min checklista:
¤Vad ska drogen användas till
¤Fyller den sitt syfte
¤Är den direkt livsfarlig
¤Vad är biverkningarna och den långsiktiga påverkan på kropp och sinne. (om såna finns)

-Jaha va kort listan blev kanske du tänker, det där räcker inte, det finns ju en massa andra aspekter så som drogrelaterad kriminalitet och missbruksproblem och därför måste man ju förbjuda. Samhället måste kontrollera flödet av droger och dosera rätt. Visst är det så! Men vem och vad?
Om jag lägger till i listan
¤Vart ska drogen tillhandahållas
¤Vem får uppdraget att distribuera
¤Ska han/hon ha speciella kunskaper om drogen
Än så länge har jag inte ens belyst den "ekonomiska aspekten"

Ok stopp!
Vi kan göra listan hur lång som helst det kommer inte att spela nån som helst roll. Varför? Jo för att problemen ligger inte i drogerna utan hos oss som människor och hur vi förhåller oss till dom, en del klarar av det en del inte och det går inte att styra upp med regler och lagar. Som jag nämnde tidigare så har droger funnits innan vi satte upp dom regler som vi har i samhället idag. Dessutom så tillverkar vi starkare och farligare droger hela tiden, samtidigt som vi försöker förbjuda droger som funnits med oss i årtusenden, så jag har svårt att se hur vi gör framsteg. Stater och regeringar i samverkan med läkemedelsbolagen producerar massor med droger och driver handel över gränserna, klart att dom bevakar sina intressen.
En dos från staten är laglig oavsett vad det är xtc, heroin, morfin eller vad det nu kan vara och inte många ställer sig frågande. Det kan ju vara trevligt om alla fick sina droger doserade av utbildade proffs mot en avgift fast det ser vi ju hur det funkar. Det blir en massa dåliga beslut av folk som bevakar sina egna ekonomiska intressen och i slutänden är det ditt liv det handlar om.
Alltså gå inte och tro eller säg att den ena drogen är farligare än den andra osv osv för om det bara handlade om hälsa och kontroll skulle vi T ex inte acceptera alkohol eller förädlade opiater i samhället men det gör dom flesta av oss, staten inte minst. Alkoholen ex är ju den våldsammaste drogen vi har och ger allvarliga skador på kropp och sinne.
Vad samhället har lyckats med genom att förbjuda det ena efter det andra är ENDAST att skapa nya droger och nya användare i nya miljöer. Ta spice som ex, ett lagligt sätt att röka cannabis som förmodligen bara är farligare. Man har gjort även det olagligt och snart kommer ytterligare en ny drog att göra olaglig (med största sannolikhet både starkare och farligare). Är det målet? Ett resultat av förbudspolitiken. Eller alla dessa varianter av lyckopiller som i princip delas ut för vad som helst för åkommor, bara en svag xtc som köps på apoteket. Livsfarligt och vansinnigt att behandla folk med mediciner ämnade i annat syfte och hoppas på att bieffekterna ska ge den önskade effekten. Vart kommer folkhälsan in i den kalkylen. Är xtc och heroin bara farligt ibland? Och är det inte därför man inte under några som helst omständigheter ska röka cannabis, för att det leder till tyngre droger? Hur prioriterar vi, är det samhällsproblemen, hälsofaran eller självkontrollen som styr beslutet, eller kanske nåt annat. Har vi slutat bry oss och i så fall varför denna häxjakt på flummare.
Vad vi istället måste göra är att lära oss se våra egna begränsningar. Det riktiga problemet ligger i att vi inte har kommunikation och förståelse för varandra som människor, utan envisas om att klassificera folk och dela upp dom i grupper.
Så kan vi göra det ännu enklare och dela upp oss i 2 grupper dom som kan hantera droger och dom som inte kan det.
Gå ut på onsdagskväll och fundera på vilka du ska sätta i vilken grupp och vilken drog som är farligast för samhället och för dig. Gör en checklista eller väg fördelar mot nackdelar i den mån du kan.
Ta sen en allvarlig funderare och var ärlig mot dig själv och säg om vi har prioriterat rätt när vi satt upp regelverket och om det verkligen funkar som det var tänkt.
Så vill jag att du funderar på om fler regler eller lagar på nåt sätt kan få bukt på drogrelaterade problem i samhället och i så fall vilka och hur.
För som jag ser det är det bara ett slag i luften och ett slarvigt försök att släta över att man har misslyckats med sin uppgift att göra Sverige drog och problemfritt.
Ett uppdrag som var dömt till fiasko redan från början eftersom det inte är medborgarnas egentliga önskan.
Faktum kvarstår ju att droger prostitution och våldet var här innan oss och kommer finnas kvar långt efter oss. Och samhällets regler skiter dom i fullständigt för samhället är ju med på det! SURPRISE!!
Ni som inte fattat det ännu DET KOMMER ALDRIG ATT FÖRSVINNA bara acceptera det och lära sig leva med.
Se om ditt eget hus, vet dina gränser och tänk innan du sätter igång med att döma andra för sina beslut i livet. Vi är alla olika och lever på olika sätt. Det är för lätt att säga att just mitt sätt är bäst men det kanske bara är bra för just mig och kanske inte hela världen. Därför ska vi vara försiktiga när vi domderar hur andra ska leva sina liv. För att i slutänden är det viktigaste att vi kan komma överens och fungera i samhället.

En paus
Nu är jag trött som fan och orkar inte skriva mer inatt. .. Men ni får gärna kommentera i inlägget. Skriv om det är nåt mer, synpunkter kanske eller om jag missat nåt att ta med tips osv osv.....Jag kommer återgå till den och korrigera en del stycken men publicerar sketchen ändå

....:Helnykterist :.....

Forts. Poängen!
Jaha min slutsats är. Att bestraffa folk, höja åldergränser och dela ut böter funkar inte. Och inte heller nya, hårdare och fler lagar, det är som att pissa i sanden. Eftersom att dom som straffas i många fall redan gör nåt otillåtet så har det ju ingen egentlig effekt, annat än kanske att det låter bra politiskt. Vad man borde lägga krut på är istället att hjälpa folk, lära och visa hur, var, när, varför och till vad man använder droger.

Elvis has left the building...

1 kommentar:

Yasse sa...

Det mest skrämmande med drogpolitiken tycker jag ändå att en människa inte har rätt att själv bestämma vad man vill göra med sitt liv och sin kropp. Allt snack om belastningar på samhället osv när folk blir missbrukare är ju skitsnack. Ska vi sätta upp en gräns för hur mycket godisar eller mcdonalds en tjockis får stoppa i sig då också eller? För fetma börjar bli ett samhällsproblem och socker är både skadligt och beroendeframkallande! Jag tror det handlar om att dom inte vet hur dom ska tjäna pengar på olagliga droger. Och angående läkemedelsbranshen.. Varför använder man inte cannabinoider i fler läkemedel. Det är narurligare än morfin som används till allt. Det skulle kunna dämpa smärta, användas som lyckopiller och få anorektiker att käka tex.. jaja finns mycket att säga om detta! Ciao